Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 φλ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο αν νηστεύετε ή βούτυρο αν δεν φοβάστε τις θερμίδες για το άλειμμα των φύλλων

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα αν δεν επιλέξετε να τα ψήσετε.

ΣΙΡΟΠΙ:

3 φ. τ. ζάχαρη (αν θέλετε μπορείτε να βάλετε το 1 φ. τ. γλυκόζη ή το μισό μέλι)

2 φ. τ. νερό

λίγο χυμό λεμόνι 
Την φλούδα από το λεμόνι ή μια φλούδα πορτοκάλι
1 ξυλαράκι κανέλα και μερικά μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα τα φύλλα πριν τα διπλώσουμε αν θέλουμε να τα πάμε πεσκέσι ή ν΄ανεβάσουμε τις θερμίδες τους.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρολίτσα και τα βράζουμε. Μόλις πάρουν βράση αφήνουμε τρία τέσσερα λεπτά, κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστα και το αλείφουμε με την λιπαρή ουσία που αποφασίσαμε αφήνοντας γύρω γύρω ένα δάκτυλο περίπου. Αυτό το αλείφουμε με νερό και πασπαλίζουμε με αλεύρι
Τοποθετούμε πάνω από αυτό άλλο ένα φύλλο και κάνουμε την ίδια διαδικασία αλλά σε μεγαλύτερο μέρος από την μία μεριά του φύλλου βάζουμε νερό κι αλεύρι. Περίπου 5 εκατοστά. Αυτή θα είναι και η πλευρά που θα κλείσει-τελειώσει το φύλλο.
Τυλίγουμε τα φύλλα μας σε ρολό και δημιουργούμε έτσι μπαστουνάκια. Κανονικά η συσκευασία έχει 12 φύλλα κι άρα 6 μπαστουνάκια (η δική μου είχε 11 κι αναγκάστηκα να διπλώσω στα τέσσερα το τελευταίο φύλλο και να το στρίψω μετά.

Αφήνουμε τα μπαστουνάκια να ξεκουραστούν 20 λεπτά για να κολλήσουν και να μην μας διαλυθούν στο ψήσιμο.

Τοποθετούμε τα μπαστουνάκια μέσα σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τα λαδώνουμε και αφού τα κόψουμε σε τεμάχια περίπου 1,5 εκατοστά τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνουμε μέσα στο κρύο σιρόπι και μόνο για 2 λεπτά γιατί δεν θέλουμε να μουλιάσουν.

Εναλλακτικά τα τηγανίζουμε σε λάδι και μέχρι θερμοκρασία στο 6 με μέγιστο το 9 στην κουζίνα μας γιατί δεν τα θέλουμε μαύρα από έξω και άψητα από μέσα. Τα βγάζουμε από το λάδι με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε πάνω από χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το λάδι. 

Όπως είναι έτσι καυτά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και μόνο για δύο λεπτά.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε. Ιδανικά για δώρο την εποχή της νηστείας αφού δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...