Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ Η ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΗ

 ΥΛΙΚΑ: (για ταψί 30cm X 40cm)

720 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
520 gr ζάχαρη
500 gr λάδι σπορέλαιο
500 gr πορτοκάλι (ή 330 gr χυμό πορτοκάλι + 40
                              gr χυμό λεμόνι + 120 gr νερό)
160 gr καρύδια
100 gr σταφίδες
6     gr κανέλα 
6     gr σόδα
1/2  κουτ γλυκού γαρύφαλο
1/3  κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2  κουτ. γλυκού αλάτι
Ξύσμα πορτοκαλιού
Άχνη για το πασπάλισμα 


15 υλικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Μουλιάζουμε σε νερό τις σταφίδες για μισή ώρα.

Χοντροκόβουμε τα καρύδια 

Ανάβουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις και στους 170 βαθμούς (μην το ανεβάσετε πιο πολύ γιατί η επιτυχία της πίτας εξαρτάτε από το να στραγγίσει στο εσωτερικό πολύ καλά αν και θα σας πάρει περισσότερη ώρα ψησίματος).

Βουτυρώνουμε το ταψί μας και πασπαλίζουμε με αλεύρι. 

Χωρίζουμε 50 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού ή κρατάμε το λεμόνι αν επιλέξουμε το δεύτερο για να σβήσουμε την σόδα.

Βάζουμε την ζάχαρη σ΄ένα μπολ μαζί με το λάδι και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού (ή 330 gr χυμό πορτοκάλι + 120 gr νερό) και χτυπάμε με σύρμα ή το μπλέντερ μας να διαλυθεί (σπάσει) η ζάχαρη.

Στο μπολ που έχουμε το αλεύρι μας ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά. Ήτοι: Αλεύρι, Ξύσμα, καρύδια, αλάτι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα και τις σταφίδες στραγγισμένες.

Σβήνουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού κι έτσι αφρισμένη την προσθέτουμε στο μείγμα των υγρών μας. 

Προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά κι ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ και με φορά από τα τοιχώματα του σκεύους μας προς το κέντρο.

Αδειάζουμε το μείγμα μας στο ταψί μας και το στρώνουμε στο ταψί μας με βρεγμένα χέρια (έχουμε υδαρές μείγμα).

Τοποθετούμε το ταψί μας στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε ανάλογα με την κουζίνα και το  ταψί που χρησιμοποιούμε για 50 έως 65 λεπτά ή όσο χρειαστεί. (ΠΡΟΣΟΧΗ στο μείγμα υπάρχουν σταφίδες κι αυτό το κάνει αρκετά λασπώδη. Αν δείτε να έχει ψηθεί η επιφάνεια αλλά όχι το υπόλοιπο σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο)

Κόβουμε σε μια χαρτοπετσέτα ένα σταυρό και διακοσμητικές γωνίες. Τις τοποθετούμε πάνω στην πίτα μας και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.


ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ:

Σχετική εικόναΓια την ζωή του Αγίου Φανουρίου δεν γνωρίζουμε πολλά. Στην πρώτη εικόνα του που βρέθηκε σε μισογκρεμισμένο ναό έξω από τα τείχη της Ρόδου εικονίζονται σε δώδεκα σκηνές τα μαρτύρια του Αγίου. Από το όνομά του φαίνεται ότι είναι Έλληνας εξαιρετικής μόρφωσης αφού είναι αξιωματικός των Ρωμαίων οι οποίοι και τον οδήγησαν στον μαρτυρικό θάνατο σε νεαρή ηλικία ένεκα τις πίστης του στον Χριστό. Στην εικόνα που βρέθηκε κρατάει στο ένα χέρι τον σταυρό του μαρτυρίου του Κυρίου και στο άλλο μια λαμπάδα.

Κατά την παράδοση φτιάχνουμε την νηστίσιμη αυτή πίτα για να συγχωρεθεί η μητέρα του η οποία ήταν ιδιαιτέρως σκληρή ως προς τους φτωχούς εκείνης της εποχής.

Μια άλλη άκρως ενδιαφέρουσα εκδοχή θέλει τον Άγιο με το Ελληνικό εκ του φαίνω -φανερώνω, αποκαλύπτω- όνομα να βοηθά τους πιστούς να βρίσκουν αυτό που ψάχνουν είτε έχει να κάνει με τις πνευματικές αναζητήσεις είτε με τις υλικές.

Έτσι στις 26 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής του Αγίου, συνηθίζουν οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες αφού διαβάσουν στην εκκλησία μοιράζουν στην γειτονιά παρακαλώντας τον άγιο να φανερώσει αυτό που ψάχνουν.

Αν λοιπόν θέλετε να σας φανερώσει ο άγιος Φανούριος ο,τι σημαντικό αναζητάτε (από το να βρεθεί γαμπρός μέχρι να σου φανερωθεί ο δρόμος που οδηγεί στον ουρανό) φτιάξτε μια φανουρόπιτα, ευλογήστε την στην εκκλησιά και αναμείνατε για τα αποτελέσματα...!



ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ



Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς Αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις, ευφημούσι τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία την ουράνιον δόξαν ην εύρες πόνοις και άθλοις τους σοις, Φανούριε ένδοξε.





ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...!
ΖΗΔΡΑ

1 σχόλιο:

  1. Φτιάξτε την και που ξέρετε.... Μπορεί να βρείτε αυτό που ψάχνετε ακόμα κι αν πρόκειται για την ευτυχία σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...