Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

ΥΛΙΚΑ:

100 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες (χλιαρό 30 βαθμών)

175 γρ. χλιαρό νερό (χλιαρό 30 βαθμών)

50 γρ μαγιά νωπή ή την ανάλογη ξερή

200 γρ. ζάχαρη

40 γρ ιμβερτοποιημένη ζάχαρη (δες στο τέλος του άρθρου)

3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (το ένα για άλειμμα στο τέλος με μια κουταλιά γάλα)

1/2 κουταλάκι γλυκού ή 5 γρ μαχλέπι

1/2 κουταλάκι γλυκού ή 5 γρ. μαστίχα σε σκόνη (την θρυμματίζουμε με μια κουταλιά από την ζάχαρη στο μούλτι)

1 βανίλια

50 γρ. βούτυρο ζωικό σε θερμοκρασία δωματίου
______________________________

750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10 γρ. αλάτι

1 κουταλάκι μπέικιν ή 10 γραμμάρια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά (δες στο τέλος για την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη την οποία μπορούμε να κάνουμε μια από τις προηγούμενες ημέρες)

Ρίχνουμε τα 10 πρώτα υλικά στο μίξερ το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία

Ανακατεύουμε το αλάτι και το μπέικιν με το αλεύρι και το προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά στο μίγμα μας κι ενώ το μίξερ εξακολουθεί να είναι σε λειτουργία.

Υπομονή τώρα να μαζευτούν όλα τα υλικά μας στο γάντζο. ΔΕΝ προσθέτουμε τίποτα άλλο.

Ανάβουμε το φούρνο μας στους 50 βαθμούς

Μόλις το μείγμα μας είναι έτοιμο, έχει μαζευτεί στο γάντζο δηλαδή, το βάζουμε σε ένα λεκανάκι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και το τοποθετούμε στο φούρνο μας.

Σβήνουμε τον φούρνο αφήνοντας το λαμπάκι του αναμμένο και... περιμένουμε να φουσκώσει (διπλασιαστεί). Είναι έτοιμο όταν βάλουμε μέσα το δάκτυλό μας και δεν επανέλθει.

Χωρίζουμε το μείγμα μας σε τόσα τεμάχια όσα και τα τσουρέκια που θέλουμε να κάνουμε. Ενδεικτικά είναι για τρεις μεγάλες (κανονικές) πλεξούδες ή για δύο στεφάνια για νουνές.

Για να μην κολλάει στα χέρια σας η ζύμη να τα αλείβετε με λίγο βούτυρο. Δεν προσθέτουμε αλεύρι ούτε στα χέρια ούτε στον πάγκο εργασίας.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου αφού τα αλείψουμε με το μείγμα από το 1 αυγό με μια κουταλιά γάλα που είχαμε ετοιμάσει. Προτιμώ να βάζω ολόκληρα ωμά αμύγδαλα πριν το άλειμμα με αυγό.

Ξανατοποθετούμε στον φούρνο μας για 15-20 λεπτά το πιο πολύ (μην τα αφήνετε περισσότερο αν δεν θέλετε να μυρίζει η μαγιά όταν θα τα φάτε)

Ψήνουμε ανάλογα με τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και για 45 λεπτά για τις κουλούρες, 40 για τις τρεις πλεξίδες, 35 για 4 πλεξίδες κλπ

ΙΜΒΕΡΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΑΧΑΡΗ

ΥΛΙΚΑ:

400γρ ζάχαρη

200γρ νερό

χυμό από 1 λεμόνι ή λεμόν του ζου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και τα τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας.

Ανακατεύουμε μόνο όσο να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσέχουμε να μην αφήσουμε ζάχαρη στα τοιχώματα από το κατσαρολάκι μας. 

Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο πιο χαμηλό της και προσθέτουμε το λεμόνι. 

Αφήνουμε στη φωτιά και χωρίς να ανακατεύουμε 15-20 λεπτά. Αφού κρυώσει τοποθετούμε σε καθαρό βάζο και την βάζουμε στο ψυγείο μας.

Την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διατηρήσουμε τα γλυκά μας πιο υγρά για περισσότερες ημέρες

Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και ένα χρόνο ή ώσπου να δείτε να σχηματίζεται μούχλα οπότε και την πετάτε

Αντικαταστήστε μέρος από την κανονική ζάχαρη με την ιμβερτοποιημένη και σε αναλογία 3 προς ένα. Δηλαδή όταν θα αφαιρέσετε 150 γρ κανονική ζάχαρη θα προσθέσετε 50 γρ ιμβερτοποιμένη.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
ΖΗΔΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...