Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ή ΣΙΜΙΤΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

270 γρ γάλα πλήρες αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου (ή κάποιο φυτικό γάλα αν θέλουμε να είναι νηστίσιμα) ή νερό αλλά μόνο 230γρ

170 γρ λάδι (βάζω σπορέλαιο γίνονται πιο ελαφριά)

270 ζεστό νερό

2 φακελάκια μαγιά ξερή

100 γρ ζάχαρη

20 γρ αλάτι


Νερό περίπου ένα ποτήρι με 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Σουσάμι ήδη καβουρδισμένο ή άλλους σπόρους της αρεσκείας σας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε στο μίξερ με την σειρά το νερό, το γάλα, το λάδι, την μαγιά ανακατεμένη με τα 50 γρ ζάχαρη το αλεύρι και το αλάτι. 

Χρησιμοποιούμε τον γάντζο για ζύμη ψωμιού και ζυμώνουμε περίπου 6-7 λεπτά. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά ή ίσα ίσα για να
καβουρδίσουμε το σουσάμι.

Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο. Το ένα κομμάτι το χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη. Κάνουμε κορδόνια και πλέκουμε ανά δύο. Κολλάμε τις άκρες σαν στεφάνι. (Θα σας διευκολύνει να ξέρετε ότι κάθε κομμάτι είναι 115 γρ. Περνάμε τα στεφανάκια από το ζαχαρόνερο και από το σουσάμι

Το άλλο κομμάτι το χωρίζουμε σε 16 κομμάτια. Με τα δώδεκα κάνουμε τα μικρότερα στεφανάκια όπως και παραπάνω και με τα υπόλοιπα 4 κάνουμε τα κλασικά κουλούρια. Η ζύμη μας εδώ για κάθε κορδόνι είναι 57 γρ περίπου

Ουσιαστικά θα μας βγουν τρις μεγάλες κουλούρες όπως του φούρνου, ή 8 ή 16 όταν πλάθουμε στεφανάκια και 32 κουλούρια κλασικά. 

Τα μικρά στεφανάκια και τα κουλούρια είναι ιδανικά για τα παιδιά, τα μεγαλύτερα για το γραφείο και το πιο μεγάλο για ψωμί στο σπίτι Αν θέλουμε μικρότερη ποσότητα βάζουμε την μισή δόση απ΄όλα τα υλικά.

Τα τοποθετούμε στο ταψί μας και ψήνουμε στους 180 για 45 λεπτά τα μεγάλα. 35 τα μικρότερα και 25 τα κλασικά κουλούρια, ή όπως
αλλιώς επιτρέπει ο φούρνος σας.

Όταν κρυώσουν τα βάζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη και τα βγάζουμε όταν τα χρειαζόμαστε. Είναι το ίδιο φρέσκα με την ημέρα που τα φτιάξατε.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...!
ΖΗΔΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...