Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

5. ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης

2 κιλά αλεύρι άσπρο

Προζύμι ( μαγιά νωπή 1.5 κουταλιά της σούπας)

αλάτι 2 1/2 κουταλάκια του τσαγιού

χλιαρό νερό όσο πάρει 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αποβραδίς "πιάνουμε" το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι (να είναι σαν χυλός) σε ένα μπολ, το οποίο σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει ο χυλός. Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τον χυλό με το προζύμι.
(Αν το ψωμί το φτιάξουμε με μαγιά, δεν χρειάζεται προετοιμασία αποβραδίς. Απλώς διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι).
Προσθέτουμε στη λεκάνη το ανάλογο χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι, και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μία μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις οποίες βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με καθαρές πετσέτες. Αν δεν έχουμε φόρμες χρησιμοποιούμε την γάστρα.
Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, είναι έτοιμη για τον φούρνο.
Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μία ώρα περίπου.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...