Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

2. ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΩΤΟΥ

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό ώριμοι Λωτοί

1 μήλο

1 λεμόνι κρατήστε το ξύσμα πριν το στύψετε. Χρησιμοποιούμε το ξύσμα και τον χυμό του.

600 γρ ζάχαρη

100 ml Grand Marnier

1 βανίλια σκόνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τοποθετούμε τους λωτούς μέσα σε μια κατσαρόλα σκεπασμένη ή αν είναι πολλοί μέσα σε μια μεγάλη πλαστική ή χάρτινη σακούλα, μαζί με 2-3 μήλα. Κλείνουμε την σακούλα και την τρυπάμε σε δύο τρία σημεία για ήπιο αερισμό. Αφήνουμε τα φρούτα 3-5 ημέρες δίνοντάς τους το χρόνο να ωριμάσουν ομοιόμορφα και να φύγει η στυφάδα τους οπότε και θα αναδειχθεί όλο το άρωμά τους.

Πλένουμε τους λωτούς αφού αφαιρέσουμε τα κοτσάνια τους και τους τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα σε αρκετά μεγάλα κομμάτια (όσο οι πατάτες φούρνου περίπου).

Προσθέτουμε το μήλο μας από το οποίο έχουμε αφαιρέσει την φλούδα και τα κουκούτσια και το έχουμε κόψει σε πολύ πολύ μικρά κομμάτια. 

Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού.

Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία και τοποθετούμε πάνω την κατσαρόλα μας. Μετά την πρώτη βράση κατεβάζουμε την θερμοκρασία μας χαμηλά και βράζουμε την μαρμελάδα μας για 5 λεπτά.

Περνάμε το μείγμα από τον μύλο του πουρέ.

Προσθέτουμε την ζάχαρη και την βανίλια και βάζουμε εκ νέου την κατσαρόλα στη φωτιά. 

Ανακατεύουμε συνεχώς την μαρμελάδα μας πάνω στην χαμηλή φωτιά κι αν χρειαστεί αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί. 

Περίπου 40 λεπτά αργότερα η μαρμελάδα μας πρέπει να είναι έτοιμη.

Προσθέτουμε το Grand Marnier κι ανακατεύουμε πολύ καλά.

Τοποθετούμε την μαρμελάδα μας στα αποστειρωμένα βαζάκια μας όπως είναι καυτή, τα κλείνουμε αεροστεγώς και τα τοποθετούμε ανάποδα.

Αν δεν έχεις μύλο του πουρέ και σου αρέσουν να υπάρχει μέσα στην μαρμελάδα κομματάκια φρούτου πέρασε εξ αρχής το μήλο από το μούλτι και κόψε τους λωτούς σε πιο μικρά κομμάτια.

Μπορείς επίσης αντί για το μύλο να χρησιμοποιήσεις το ειδικό εργαλείο για μαρμελάδες ή να περάσεις το μείγμα από το μούλτι βρασμένο στο σημείο που θα το περνούσες από τον μύλο του πουρέ.
Πρόταση σερβιρίσματος τα κρεμώδη τυριά, τα παγωτά κι οι τάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...