Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

3. ΠΟΥΤΙΓΚΑ

ΥΛΙΚΑ για το παντεσπάνι
2 αυγά
100gr ζάχαρη
130gr αλεύρι
75gr φρυγανιά
125gr βούτυρο
50gr γάλα
200gr καρύδια τριμμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
2 συσκευασίες βανίλια

ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι:
400gr ζάχαρη
400gr νερό
Χυμός από μισό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
35gr μαύρο ρούμι (εγώ έβαλα κονιάκ)

ΥΛΙΚΑ για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα και 200ml ακόμη
2 βανίλιες
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
2/3 της κούπας του τσαγιού ζάχαρη
Λίγη κανέλα για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παντεσπάνι: Ετοιμάζουμε τα καρύδια στο μούλτι . Προσωπικά τα κόβω με μαχαίρι πολύ λεπτά και πάντως πιο χοντρά από ότι θα κοπούν στο μούλτι... μου αρέσει να τα "νοιώθω".
Λιώνουμε το βούτυρο.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για ν' αφρατέψουν. 
Ρίχνουμε τη φρυγανιά, το αλεύρι και το γάλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε την κανέλα, τις βανίλιες και το baking. 
Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και τέλος τα καρύδια. 
Απλώνουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 25 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά. 
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. 
Βράζουμε για 5 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας. 
Αφαιρούμε την κανέλα και ρίχνουμε το μαύρο ρούμι ή το κονιάκ και μ' αυτό σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα.

Κρέμα: Σε ένα αντικολλητικό κατσαρόλακι ρίχνουμε το περισσότερο γάλα (αφήνουμε περίπου 1 κούπα) από το 1 λίτρο που θα χρησιμοποιήσουμε, τις βανίλιες και τη ζάχαρη. Το υπόλοιπο το ανακατεύουμε καλά με το αλεύρι και το άνθος αραβοσίτου και το ρίχνουμε μέσα στο κατσαρόλι πριν το γάλα πάρει βράση. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. 
Κατεβάζουμε από το μάτι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Ανακατεύουμε τα επιπλέον 200ml γάλα στο μίξερ χειρός με την κρέμα αραβοσίτου στιγμής μέχρι να γίνει μια πολύ παχύρρευστη κρέμα. 

Μόλις κρυώσει η κρέμα ανακατεύω τις δύο κρέμες μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και βάζω το μείγμα για λίγο στο ψυγείο. 
Μόλις η καρυδόπιτα πιει όλο το σιρόπι και κρυώσει η κρέμα, γυρίζουμε την καρυδόπιτα σε ένα μεγάλο στρογγυλό μπολ με καπάκι και απλώνουμε από πάνω την κρέμα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.

ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...