Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

2. ΣΑΜΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό σιμιγδάλι (μισό ψιλό και μισό χονδρό)
½ κιλό ζάχαρη
1 κουταλάκι τριμμένη μαστίχα
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι πορτοκάλι χυμό
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
Ξασπρισμένα αμύγδαλα

ΣΙΡΟΠΙ:
4 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Ανακατεύουμε προσεκτικά και ανάλαφρα όλα τα υλικά. Βουτυρώνουμε το ταψί μας και το περνάμε με αλεύρι και σιμιγδάλι για να βγαίνει εύκολα το γλυκό. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά (ή όσο χρειάζεται στο δικό σας φούρνο-παλιάς τεχνολογίας περισσότερη ώρα και ίσως 200 βαθμούς). 
Χαράσσουμε σε κομμάτια το γλυκό (περίπου ένα πόντο από το κάτω μέρος του γλυκού ). Περιχύνουμε το ζεστό γλυκό μας με το σιρόπι καυτό. Αφήνουμε να "τραβήξει" και σερβίρουμε.
Καλή  Επιτυχία.
ΖΗΔΡΑ

Β΄ Το τέλειο σιροπιαστό γλυκό: πολίτικο σάμαλι (sambali).

ΥΛΙΚΑ:

2 φλ. χονδρό σιμιγδάλι
1 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
1 1/2 φλ. ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες baking powder ανακατεμένες σε λίγο χυμό πορτοκάλι
1 φλ. γάλα
2 φλ. γιαούρτι
1 φακελάκι κοπανισμένη μαστίχα

Σιρόπι: 
4 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
φλούδα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 κουταλιά χυμός λεμόνι
2 ξυλαράκια κανέλας
Μπόλικο λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα και το ράντισμα[/box]

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πως το φτιάχνουμε:
Σε μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψάκι 30 cm και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα
Ραντίζουμε με βούτυρο και ψήνουμε στο 1o ράφι, προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι χωρίς να ανακατέψουμε, με μισοσκεπασμένο καπάκι
Το σιρόπι είναι έτοιμο μόλις αφρίσει
Μόλις γίνει το γλυκό, το αλείφουμε με πινέλο με μπόλικο βούτυρο
Σιροπιάζουμε όταν κρυώσει λίγο
Το σιρόπι πρέπει να το πιεί όλο
Είναι το ωραιότερο σάμαλι που έχω φάει.

Συνοδεύστε το με παγωτό καϊμάκι (το καλοκαιράκι και όχι μόνο)!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


Σάμαλι Μοναστηριακό !

Κλασικό, λαχταριστό γλυκό που θα ικανοποιήσει απόλυτα όλους τους λάτρεις των σιροπιαστών γλυκών. Μια πολύ εύκολη και απλή συνταγή για Σάμαλι που μπορείτε να το απολαύσετε με 2 αλλαγές και στη νηστίσιμη εκδοχή του σε περιόδους νηστείας.

Υλικά:
2 ποτήρια νερού ψιλό σιμιγδάλι
1 ποτήρι νερού χονδρό σιμιγδάλι
1 1/2 ποτήρια γιαούρτι πλήρες
1/2 ποτήρι νερού γάλα
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 φακελάκι [20 γρ.] μπέϊκιν πάουντερ
ξύσμα 1 λεμονιού
1/2 κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
1 καψουλίτσα βανίλια
λάδι για άλειμμα του ταψιού
λίγα αμύγδαλα

Για το σιρόπι:
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού νερό
2 κ.σ. βούτυρο
χυμό 1 λεμονιού
1 καψουλίτσα βανίλια

Εκτέλεση:
Για το σάμαλι: Αλείφετε με λάδι ένα ταψί 30-35 εκ..
Σε μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα στερεά υλικά και προσθέτετε και προσθέτετε σταδιακά το γιαούρτι και το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς να ενσωματωθεί πλήρως.
Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και στρώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα για να είναι λεία και ομοιόμορφη.
Για καλύτερο αποτέλεσμα, σκεπάζετε το ταψί και αφήνετε το μείγμα για 2 ώρες, να να απορροφήσει καλά το σιμιγδάλι το γιαούρτι και το γάλα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβετε το γλυκό σε κομμάτια, γαρνίρετε κάθε κομμάτι με αμύγδαλο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του [50′-60′ περίπου].
Για το σιρόπι: Βράζετε όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού, για 5′ περίπου. Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το σιροπιάζετε, ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά το ζεστό σιρόπι.

Αν θέλετε νηστίσιμο το σάμαλι αντικαταστήστε το γιαούρτι και το γάλα με 2 ποτήρια νερού νερό και αφαιρέστε το βούτυρο από το σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...