Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΡΟΞ ή ΡΟΞΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

1 & 1/2   ποτήρι χλιαρό νερό
3             κουτ. γλυκού μαγιά ξερή
1 &  1/2  ποτήρι ελαιόλαδο
5 &  1/4  ποτήρια αλεύρι
1 &  1/5  κουτ. σούπας κακάο
3/4          ποτήρι καρύδια τριμμένα
3/4          κουτ. γλυκού κανέλα
1/2          κουτ. γλυκού γαρύφαλο 



ΣΙΡΟΠΙ:

5 & 1/4      φλυτζάνια τσαγιού νερό
6                φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το χλιαρό νερό στο οποίο διαλύσει τη μαγιά και προσθέτουμε το λάδι.
Ρίχνουμε το αλεύρι την κανέλα και το γαρύφαλο και ζυμώνουμε πολύ καλά.
Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο.
Το μισό το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε σε ζεστό μέρος.
Στο άλλο μισό προσθέτουμε την κανέλα και καρύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώσπου να ομογενοποιηθούν. Το σκεπάζουμε κι αυτό με μεμβράνη και το βάζουμε μαζί με το άλλο σε ζεστό μέρος για μια ώρα περίπου.
Ανοίγουμε με την άσπρη ζύμη τρία μακρόστενα φύλλα (αν θέλουμε να κάνουμε μικρά ροξάκια) ή δύο μακρόστενα φύλλα αν θέλουμε μεγάλα ροξ.
Αντίστοιχα χωρίζουμε την σκούρα ζύμη σε τρία ή δύο μέρη και πλάθουμε χοντρά κορδόνια τα οποία τυλίγουμε μέσα στα άσπρα φύλλα. 
κόβουμε με μαχαίρι σε τεμάχια περίπου ένα δάχτυλο και αραδιάζουμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. 
Τ΄αφήνουμε σε ζεστό μέρος άλλη μισή ώρα να φουσκώσουν και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις κρυώσουν τα περιχύνω με το καυτό σιρόπι το οποίο έχω φτιάξει εν τω μεταξύ βράζοντας το νερό με την ζάχαρη περίπου 10 λεπτά. φροντίζω να τα γυρνάω μέσα στο σιρόπι κι όταν μαλακώσουν τα βγάζω από το ταψί.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...