Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

1. ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΕΜΟΝΙ

ΥΛΙΚΑ:

10 λεμόνια (αν είναι δυνατόν ψάξτε και βρείτε ακέρωτα βιολογικά )

6 φλυτζάνια νερό

Ζάχαρη όσο πάρει ανάλογα με το μείγμα μας (1 ποτήρι από το μείγμα - 1 ποτήρι ζάχαρη)

Ι κομμάτι τούλι και κορδέλα για το δέσιμο ή σχοινί.

2 βάζα αποστειρωμένα 720 ml

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Διαλέξτε λεμόνια με έντονο χρώμα χωρίς χτυπήματα κι όχι ιδιαίτερα μαλακά.
Αφαιρέστε την κίτρινη φλούδα με τον τρίφτη και φυλάξτε την σε σακουλάκι στην κατάψυξη για άλλα γλυκά.
Κόψτε σε λεπτές φέτες την άσπρη φλούδα και την σάρκα του λεμονιού αφού αφαιρέστε τις μεμβράνες και τα κουκούτσια.
Βάλτε όλες τις μεμβράνες και τα κουκούτσια μέσα σ΄ένα τούλι ή τουλπάνι και δέστε το καλά.
Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα λεμόνια και το δεματάκι με τα κουκούτσια. Τα καλύπτουμε με το νερό και τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν (περίπου 30΄ από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός)
Αφαιρούμε το δεματάκι και αφού κρυώσει λίγο το πιέζουμε για να πάρουμε την πηκτίνη που περιέχει και την οποία ρίχνουμε μέσα στα λεμόνια.
Μετράμε τα λεμόνια μ΄ ένα ποτήρι ή φλιτζάνι. Όσα ποτήρια βγουν τόσα ίδια ποτήρια ζάχαρη θα προσθέσουμε.
Βράζουμε την μαρμελάδα για 30 λεπτά περίπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. 
Βάζουμε την καυτή μαρμελάδα στα βάζα γεμίζοντας ως επάνω και κλίνοντας καλά το καπάκι αναποδογυρίζουμε τα βάζα. Τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν.
Αν κλείσετε καλά τα βάζα η μαρμελάδα διατηρείται για πολλούς μήνες στα ντουλάπια. μετά το άνοιγμα τοποθετήστε της στο ψυγείο. 
(Όταν γεμίσετε τα βάζα να τα κρατάτε με το αριστερό χέρι στο οποίο φροντίστε να φοράτε γάντι κουζίνας για να μην καήτε. Βιδώνετε έτσι και το καπάκι και μετά κάτω από την βρύση μπορείτε να το σφίξετε πιο καλά να πλένετε και το βάζο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
ΖΗΔΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...