Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

1. ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης για ψωμί
½ κιλό αλεύρι σκληρό
Προζύμι (προαιρετικά)
3 φακελάκια μαγιά
3 κουτ. σούπας κοπανισμένο κόλιανδρο (προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας γλυκάνισο
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Ξύσμα 3 πορτοκαλιών
Νερό όσο πάρει, περίπου 3 ποτήρια
Λίγη ακόμη ζάχαρη για το άλειμμα
Σησάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, διαλύουμε ζάχαρη και μαγιά.
Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά στο προζύμι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε αλεύρι και νερό εναλλάξ, και ζυμώνουμε, μέχρι να πάρουμε ένα ομογενές ζυμάρι.
Προσθέτουμε το κόλιανδρο, γλυκάνισο, αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Πλάθουμε το ψωμί μας, σε σχήμα κατά βούληση!
Διαλύουμε σε ζεστό νερό λίγη ζάχαρη, αλείφουμε το ψωμί μας και απλώνουμε το σισάμι.
Σκεπάζουμε το ψωμί μας με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου να ¨ανέβει¨.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, σε πάνω – κάτω αντίσταση για 40 – 50 λεπτά και ακολούθως χαμηλώνουμε στους 180ο C, για άλλα 10 – 15 λεπτά.
Προσέχουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος, όταν δούμε ότι το ψωμί μας πάρει χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην μας καεί.

Β΄ Συνταγή:                                                                 ΥΛΙΚΑ:
                                                                                    500γρ αλεύρι κίτρινο
250γρ αλεύρι άσπρο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι σταφίδα μαύρη
½ φλυτζάνι αμυγδαλόψιχα
1 φλυτζάνι καρυδόψιχα
1 κουταλάκι κανέλες και γαρύφαλλα
½ κουταλάκι κάρδαμο
Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Μέσα στη λεκάνη που ζυμώνουμε , κοσκινίζουμε τα αλεύρια και προσθέτουμε το αλάτι , τη μαγιά , τις κανέλες , τα γαρύφαλλα και το κάρδαμο. Με χλιαρό νερό , ζυμώνουμε καλά και στο τέλος κρατάμε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σαν γροθιά. Μέσα στην υπόλοιπη ζύμη , ζυμώνουμε το λάδι , τις σταφίδες , τα καρύδια και τα αμύγδαλα που έχουμε κόψει με το μαχαίρι σε τρίτα και τέταρτα. Όταν τελειώσει το ζύμωμα , πλάθουμε το ψωμί σε στρογγυλό καρβέλι και το βάζουμε σε στρογγυλό ταψί. Παίρνουμε το ζυμάρι που φυλάξαμε και με αυτό πλάθουμε 2 κορδόνια με τα οποία φτιάχνουμε έναν ισοσκελή μεγάλο σταυρό στην επιφάνεια του καρβελιού. Αλείφουμε το ψωμί με χλιαρό νερό και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. 
Στη συνέχεια σκεπάζουμε το καρβέλι και το βάζουμε σε μια ζεστή γωνιά για να ανέβει. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε να ψηθεί , σε προ θερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για μία ώρα περίπου.


Καλή Επιτυχία!
Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λπ.).
Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Γύρω – γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.

Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. (Μερικοί εδώ βλέπουν ένα συμβολισμό της Θείας κοινωνίας. Όπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του…).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...