Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

2. ΒΡΩΜΗΣ

ΥΛΙΚΑ:

2 κούπες αλεύρι βρώμης (αν δεν βρήτε αλέστε στο μούλτι νυφάδες βρώμης)
285 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης + όσο σηκώσει στο ζύμωμα
1 3/4 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 1/4 κουταλάκι αλάτι
1 3/4 κούπας γάλα
6 σταγόνες λεμόνι
ένα μικρό σακουλάκι ανάμεικτα σπόρια (ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, σουσάμι)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κοσκινίστε τα αλεύρια χωρίς όμως να πετάξετε τις φυτικές ίνες που περιέχουν. Προσθέστε τη σόδα, το αλάτι και ανακατέψτε. Φτιάξτε ένα λόφο και στη μέση αφήστε κενό για να ρίξετε μέσα το γάλα και το λεμόνι. Ανακατέψτε κυκλικά από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι. Αρχίστε να προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι αρκετά υγρή και εύπλαστη χωρίς όμως να κολλά στα χέρια.

Πάρτε μία μακρόστενη φόρμα και βάλτε στον πάτο της αντικολλητικό χαρτί.
Δώστε μακρόστενο σχήμα στη ζύμη σας (πριν τη βάλετε στη φόρμα) και βρέξτε την εξωτερικά με λίγο νερό ή γάλα. Κολλήστε πάνω τα σπόρια και πιέστε τα λιγάκι με το χέρι σας. Βάλτε τη ζύμη στη φόρμα και απλώστε την όμορφα.

Με ένα μαχαίρι χαράξτε τρεις λοξές χαρακιές. Ψήστε στη μεσαία θέση της σχάρας για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς και έπειτα ανεβάστε τη σχάρα ένα επίπεδο πιο ψηλά. Συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα. Είναι τέλειο ζεστό με βούτυρο, μαρμελάδα, μέλι. Συνδυάζεται τέλεια με όλα τα τυριά και τα φαγητά.

TIP: εγώ για αλλαγή και περισσότερο άρωμα άλεσα μαζί με λίγο αλεύρι 4 κόκκους μαστίχας, δοκιμάστε το αν είστε λίγο τολμηροί.
Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...